Diagnoză gratuită: Programează-te!

Blog

Ce se întâmplă dacă circuli cu turbina defectă? Iată la ce pericole îți supui mașina

După cum prea bine știi, turbina este responsabilă de creșterea puterii motorului. Un sistem de turbo alimentare reușește să crească puterea unui motor cu până la 40%. Cum? Prin transformarea gazelor de evacuare în energie.

Trebuie să reții că gazele de evacuare rezultate în urma arderii au o viteză foarte mare, deci o energie cinetică la fel de mare. Ele, în mod normal, ar trebui evacuate prin sistemul de eșapament în atmosferă. Turbina nu permite acest lucru – conectată la galeria de evacuare, turbina preia gazele și se pune în mișcare. În același timp va fi pus în mișcare și compresorul ce are rolul de a trage aerul din galeria de admisie și de a-l transmite comprimat către cilindrii motorului.

Turbina unei mașini are un rol destul de important, nu-i așa? Hai să vedem ce se poate întâmpla cu mașina ta dacă circuli cu turbina defectă.

Ce se întâmplă dacă circuli cu turbina defectă?

În primul rând, atunci când turbina este defectă și nu ai programat încă o reparație pe turbodoctor.ro, motorul se va supraîncălzi. Acesta va lucra mai greu pentru a pune mașina în mișcare, motiv pentru care te poți trezi cu fum ieșind de sub capotă.

Dacă turbina ta prezintă defecte, însă neglijezi acest lucru, s-ar putea ca bucăți din aceasta să fie aspirate în motor. Problema și mai mare e că motorul nu sesizează acest lucru imediat, motiv pentru care va funcționa, chiar și cu impurități în el, până când se epuizează tot uleiul. Ideal ar fi să te prezinți la cel mai apropiat service când te confrunți cu această problemă căci, pe lângă garniturile de ulei, se poate defecta întreg motorul.

Atenție! Cu cât conduci mai mult o mașină cu turbina defectă, cu atât mai multe stricăciuni vor apărea. Asta înseamnă costuri de reparație mai mari, pe lângă cele pentru serviciul de reconditionare turbina.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi despre circulația cu o turbină defectă e că atunci când aceasta cedează, bucăți din turbină pot contamina cu bucăți de metal uleiul motorului dar și tubulatura de admisie cu aer a motorului, existând riscul ca o bucată de metal să distrugă motorul.

Nu e de joacă cu turbina! Atunci când dă semnale specifice defecțiunii trebuie să iei imediat măsuri. Despre ce semnale este vorba? Afli în rândurile ce urmează.

Cum îți dai seama că turbina este defectă?

  • zgomot specific care devine cu fiecare zi care trece din ce în ce mai puternic;
  • exces de fum pe țeava de evacuare;
  • putere scăzută la accelerare: este poate cel mai evident semn că ceva se întâmplă cu turbina ta;
  • creșterea consumului de ulei;
  • computerul de bord va declanșa lumina de gestionare a motorului care de obicei este însoțită de un alt simptom din cele mai sus enunțate.

De ce se defectează turbina mașinii?

În primul rând, ca orice componentă, își cere și turbina dreptul la pensie. Dacă ai condus peste 100.000 km, ar fi bine să faci o diagnoză pentru a afla gradul de uzură al turbinei.

De asemenea, trecerea timpului și uzura sunt de vină pentru apariția crăpăturilor și sigiliilor slabe, a fisurilor sau a etanșării incorecte. Acestea vor face ca gazul utilizat de turbină pentru a împinge cilindrii, să se piardă.

Trecem mai departe pentru a afla că uleiul are o influență extrem de mare asupra duratei de viață a turbinei. Calitatea slabă a uleiului sau lipsa schimbării acestuia la timp poate duce la formarea de depuneri de carbon în turbină.

Atenție și la stilul de condus! Condusul agresiv și îndelungat al mașinii poate produce numeroase efecte nedorite la nivelul turbinei. Ideal ar fi să pornești întotdeauna motorul în gol timp de 1-2 minute pentru ca turbina să primească ulei proaspăt în timp ce se învârte. Totodată, nu se recomandă oprirea imediată a mașinii după încheierea sesiunii de șofat. De ce? Deoarece turbina nu a reușit încă să se răcească.

Dacă ești atent la toate aspectele enunțate mai sus și începi să îi asiguri condiții mai bune de trai turbinei tale, fii sigur că te vei bucura de ea pentru mai mult timp. E deja târziu? Trimite turbina la noi pentru servicii profesionale de recondiționare turbine. Revino pe homepage pentru a afla cu exactitate despre ce este vorba.

Nu știi ce piesă este compatibilă cu mașina ta?

Coșul meu

Formular diagnoză gratuită

Diagnoză gatuită
Call Now Button